Общински профили

„265 истории за икономика” е дългосрочна инициатива на Института за пазарна икономика (ИПИ), стартирала в началото на 2020 г., която цели да повиши знанието и разбирането за развитието на 265-те общини в България. Вярваме, че разговорът за състоянието на общините е в основата на регионалното развитие и качеството на живот в страната. Инициативата ще разпространява, визуализира и анализира множество данни за общинските икономики, голяма част от които ще бъдат публични и свободно достъпни за пръв път.

Страницата на инициативата (265obshtini.bg), чрез своята интерактивна карта на България, дава инструмент за достъпно и разбираемо представяне на голямо количество данни на общинско ниво. Към всяка карта екипът на ИПИ публикува кратък анализ, който обяснява общата картина и коментира развитието на съответния показател. Отделните категории и показатели, които могат да бъдат избрани от менюто до интерактивната карта, ще бъдат постоянно допълвани и актуализирани от ИПИ.

Инициативата на ИПИ „265 истории за икономика” е възможна благодарение на изключителната подкрепа на водещи компании и сдружения на бизнеса в страната.

В момента инициативата се реализира с подкрепата на Асарел-Медет, Дънди Прешъс Металс Челопеч, ЛИДЛ България, Виваком и Кока-Кола ХБК.

Ако искате да подкрепите инициативата, моля свържете се с нас на vessela@ime.bg. Подкрепата финансира събирането, купуването и обработката на данните, изготвяне на картите и поддръжката на сайта.

В първите три години инициативата беше подкрепена от Асарел-Медет, Дънди Прешъс Металс Челопеч, Българска стопанска камара (БСК), КЦМ 2000, EVN България и ЛИДЛ България, а медиен партньор на инициативата беше Дарик радио.

Повече за ИПИ и регионалното развитие на страната виж на:
www.ime.bg / www.regionalprofiles.bg